Slovenská hokejová dvadsiatka zdolala Lotyšov 5:3

03.01.2013 Celý región

Ufa 3. januára (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov vo štvrtok zvíťazili na majstrovstvách sveta v ruskej Ufe nad Lotyšskom 5:3 a zachránili sa v elitnej kategórii.

Zverenci trénera Ernesta Bokroša ukončia turnaj piatkovým stretnutím s Fínskom.

Úvod dôležitého zápasu vyšiel lepšie lotyšským hokejistom, ktorí si vypracovali tlak a ten pretavili aj do prvého gólu. Už v 2. minúte sa oň postaral Ozolinš. Slovenských mladíkov úvodný gól zaskočil a dlho sa nedokázali presadiť.

Súvislejší tlak si vypracovali až po deviatich minútach, keď niekoľkokrát po sebe nebezpečne ohrozili Merzlikinsovu bránku. Od 12. minúty mali navyše k dispozícii prvú presilovku. Síce ju nevyužili, no tri sekundy po návrate lotyšského hráča na ľad vyrovnal Bíreš. Slováci mali navrch aj v ďalších minútach, ale gól už nepadol.

V druhom dejstve bola hra vyrovnaná až do 30. minúty, odvtedy už patril zápas Slovákom. V 31. sa individuálne presadil Mikúš a zblízka poslal svoj tím do vedenia 2:1. O dve minúty neskôr išiel na trestnú Jevpalovs a druhú početnú výhodu v zápase využil Daňo, ktorému asistoval Nechala. Tretí gól vyhnal z bránky Merzlikinsa a na jeho miesto nastúpil Punnenovs.

Lotyši zápas ešte zdramatizovali, keď v 46. minúte Jevpalovs strelil kontaktný gól a znížil na 2:3. O päť minút neskôr sa im podarilo dokonca vyrovnať, keď Kulda využil presilovku a začínalo sa odznovu. V 55. minúte ale strhol víťazstvo na slovenskú stranu svojím druhým gólom v zápase Bíreš a v poslednej minúte upravil Daňo do prázdnej bránky na 5:3.


Výsledok:
Slovensko - Lotyšsko 5:3 (1:1, 2:0, 2:2)
Góly: 15. Bíreš (Korím, R. Mráz), 31. Mikúš (Matis, Uhrík), 34. Daňo (Nechala), 55. Bíreš (Daňo, Čerešňák), 60. Daňo - 2. Ozolinš (Bukarts), 46. Jevpalovs (Blugers, K. Lipsbergs), 51. Kulda (Siksna, Jevpalovs)
Rozhodcovia: Jablukov (Nem.), Levonen (Fín.) - Haster (Švéd.), Sivov (Rus.)
vylúčení: 3:4
presilovky: 1:1
oslabenia: 0:0

SR: Nagy - Čerešňák, Nechala, Rusina, Bagin, Korím, Bajaník, Búri - Mikúš, Daňo, Matis - R. Mráz, Bíreš, B. Mráz - Kolena, Uhrík, Reway - Hudec, Fujerik, Rapáč
Lotyšsko: Merzlikins (34. Punnenovs) - Rosinskis, K. Lipsbergs, Siksna, Zvirbulis, Nimanis, Skuratovs, Augstkalns - Kulda, Blugers, Jevpalovs - R. Lipsbergs, Kuzmenkovs, Jelisejevs - Bukarts, Ozolinš, Kurmis - Siksnis, Ševčenko, Rancevs


Hlas trénera
Ernest Bokroš, tréner SR 20 (zdroj SZĽH): "Po zbytočnom vylúčení a kontaktnom góle súpera na 3:2 v našom oslabení sa na hokejky našich chlapcov vrátila zviazanosť, čo využil šikovný Lotyš Kulda na vyrovnanie. Od stavu 3:3 nabral zápas infarktový scenár s nastrelenými žŕdkami na oboch stranách. Pri hre štyroch proti štyrom, keď lotyšský hráč nasledoval na trestnú lavicu po štyroch sekundách nášho, sme sa znovu dostali do vedenia. Tento impulz nás upokojil a vrátil k umnej i dobre organizovanej hre. V závere sme vsadili na psychicky najodolnejších mládencov, ktorí dokázali naplniť náš základný cieľ na tomto svetovom šampionáte. Sme nesmierne radi, že sme udržali výber dvadsiatky medzi svetovou elitou. Tvrdá päťmesačná drina tohto výberu v projekte SR 20 priniesla svojej ovocie. Bez nej by sme ťažko fungovali v top-kategórii. Taká je realita."
 

Vyberte región